1978 Suzuki TS100 no spark

This section is for discussion on old/classic motorbikes. Also please use this section to put your project and restoration threads.
shamg
Posts: 41
Joined: Thu Sep 19, 2019 8:07 pm
Been liked: 3 times

1978 Suzuki TS100 no spark

Post by shamg » Sat Aug 01, 2020 4:52 pm

Hello, I’ve been trying to get an old ts100 to start and I have no spark. To begin with, I tested the spark plug by holding it on the cylinder head and I had spark, so I was trying to start it by pouring fuel into the cylinder and kicking it. However, after doing this for a while (to no avail) I’ve tested the spark again and it’s not sparking. Any ideas what could’ve happened? I should also add there is no battery hooked up if that makes a difference.

Thanks

User avatar
Tiggie
Moderator
Posts: 4006
Joined: Mon Oct 10, 2011 7:46 am
Gender: Male
Bike(s): Nothing :-(
Location: Bingley, West Yorkshire
Has liked: 1483 times
Been liked: 1563 times

Re: 1978 Suzuki TS100 no spark

Post by Tiggie » Sat Aug 01, 2020 5:01 pm

Has the plug got wet and fouled? If you had a spark before and now don't it sounds likely. Try taking the plug off and drying the end over a flame
Get your official TMBF snood/buff here:
viewtopic.php?f=6&t=73218

Play nice or I'll wake Rennie up. And nobody wants that!!

shamg
Posts: 41
Joined: Thu Sep 19, 2019 8:07 pm
Been liked: 3 times

Re: 1978 Suzuki TS100 no spark

Post by shamg » Sat Aug 01, 2020 5:10 pm

Tiggie wrote:
Sat Aug 01, 2020 5:01 pm
Has the plug got wet and fouled? If you had a spark before and now don't it sounds likely. Try taking the plug off and drying the end over a flame
Doesn’t seem to have worked, tho the plug is quite old I think.

shamg
Posts: 41
Joined: Thu Sep 19, 2019 8:07 pm
Been liked: 3 times

Re: 1978 Suzuki TS100 no spark

Post by shamg » Sat Aug 01, 2020 5:26 pm

Could it possibly be due to there being no battery? Would the ignition system need a battery to spark?

User avatar
Swagman
Subscriber
Posts: 866
Joined: Fri Apr 27, 2012 9:56 pm
Gender: Male
Bike(s): 2003 Yam Fazer1000 2006+2007 Fz6
Location: Torksey Lincs
Has liked: 182 times
Been liked: 561 times

Re: 1978 Suzuki TS100 no spark

Post by Swagman » Sat Aug 01, 2020 5:30 pm

It may but depends on type of system try a different spark plug.

Return to “Old Motorbikes, Projects and Restorations”

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 4 guests